Siirry pääsisältöön
Blogi 16.5.2023

Rohkeus, joka on kasvanut jo 27 vuotta – Oskari Kariste ja ILMEen DNA

Haastattelu: Oskari Kariste, omistaja

Oskari Kariste perusti Mainostoimisto Ilme Oy:n vain 18-vuotiaana vuonna 1996. Vähänpä lahtelainen miehenalku tuolloin tiesi, mitä tuleman pitää. Tänä päivänä ILME työllistää yli 30 markkinointiviestinnän ammattilaista kahdessa toimipisteessä Lahdessa ja Tampereella. ILME on ollut vuosien varrella osana monien asiakkaiden menestys- ja kasvutarinoita.

ILMEen 100-prosenttisesti omistava ja hallituksen puheenjohtajana toimiva Oskari on edelleen aktiivisesti mukana ILMEen arjessa. Mutta miten hän näkee ILMEen tänään ja huomenna? Mistä rakentuu ILMEen DNA ja mitä tarkoittaa ILMEen lupaus ”Rohkeus kasvaa”? Annetaan Oskarin kertoa omin sanoin.

Miten Mainostoimisto Ilme Oy sai alkunsa?
”ILMEen pitkä historia juontaa juurensa vuoteen 1996, jolloin aloitimme toiminnan järjestämällä erilaisia tapahtumia ja kekkereitä Lahden Hotelli Seurahuoneella. Vähitellen tiimi alkoi kasvaa, ja vuosituhannen vaihteen tienoilla aloimme kehittää toimintaa enemmän perinteisemmän mainonnan ja markkinointiviestinnän suuntaan.”

Mikä oli visiosi ILMEttä perustaessa?
”Perustaessani ILMEen visioni oli luoda yritys, joka on merkityksellinen asiakkailleen, ja lisäksi hauska ja innostava työpaikka. Samat asiat löytyvät ILMEen DNA:sta yhä edelleen.”

Onko visiosi toteutunut?
”On toteutunut, ja vielä enemmänkin. Meillä pidetään työntekijöistä ja asiakkaista huolta – pitkiä työuria ja asiakassuhteita on paljon. Olemme tehneet hyviä rekrytointeja ja oikeita asioita, ja onneakin on ollut matkassa näinä vuosina.”

Mikä sinulle on tärkeää ja merkityksellistä yrittäjänä?
”Yrittäjänä minulle on tärkeää vapaus tehdä erilaisia asioita, ja toisaalta valta tehdä päätöksiä sekä kantaa niistä vastuuta. Haluan, että ILME synnyttää hyviä työpaikkoja ja auttaa asiakkaita liiketoimintansa kehittämisessä.”

Mikä ILMEen toiminnassa ja ihmisissä on yllättänyt vuosien varrella positiivisesti?
”Erityisesti on yllättänyt ilmeläisten sitoutuneisuus yritystä, asiakkaita ja työyhteisöä kohtaan. Lisäksi olemme saavuttaneet huomattavan jalansijan Suomen markkinointiviestinnän kentällä, mistä en yritystä perustaessani edes osannut haaveilla.” 

Mikä on ILMEen nykyinen tulevaisuuden visio?
”ILME on kasvuhakuinen; tahdomme kehittyä ja mennä eteenpäin, tarjota työpaikkoja sekä olla Suomen markkinointiviestinnän kärkinimiä.”

Miten kuvailisit ILMEen kulttuuria: mikä tekee ILMEestä ILMEen, ja mikä ILMEelle ja ilmeläisille on ollut ominaista kautta aikojen?
”ILME on ihmislähtöinen yritys, joka pitää huolta työntekijöistään. Kun luodaan hyvä työyhteisö ja pidetään toisistamme huolta, se näkyy myös työssä, jota teemme, ja sitä kautta suoraan asiakkaillemme.”

Mikä ILMEessä sytyttää ja saa aikaan onnistumisen tunnetta omasta työstä?
”Koen, että onnistuminen tapahtuu päivittäin; niissä hetkissä, kun näen ilmeläisten tyytyväisyyden työhönsä ja työpaikkaansa sekä kun asiakkaillemme tehty markkinointiviestintä on onnistunutta ja tulosta tuottavaa.”

Mistä olet ylpeä ILMEessä?
”Olen ylpeä siitä, miten pitkään ILME on toiminut, sekä brändistä ja maineesta, jonka olemme vuosien varrella luoneet. ILME on myös synnyttänyt paljon uusia työpaikkoja Lahden ja Tampereen alueella, ja ennen kaikkea pystynyt auttamaan monia asiakasyrityksiä matkan varrella.”

Mistä haluaisit, että ILME muistetaan?
”Kaikista niistä makeista duuneista eri kanavissa ja eri tavoilla, joilla olemme luoneet asiakkaille lisäarvoa vuosien varrella. Lisäksi haluaisin, että ILME muistetaan erinomaisen hyvänä työpaikkana, joka pystyy aidosti vaikuttamaan asiakkaiden menestykseen.”

Mitä “rohkeus kasvaa” tarkoittaa sinulle?
Rohkeus kasvaa on tärkeä sanapari. Rohkeus on synonyymi uskallukselle: meillä uskalletaan kokeilla. Epäonnistumisia ei epäröidä vaan niistä opitaan – vaikka kaikki ei menisi suunnitelmien mukaan, on uskallus aina askel kehitykseen.”

Oskari Kariste
Hallituksen puheenjohtaja, perustaja
oskari.kariste@ilme.fi
045 679 0820