Siirry pääsisältöön
Blogi 17.2.2022

Näin rakennamme toimivat verkkosivut

Verkkosivustojen suunnittelu ja toteutus pohjautuu Ilmeellä perusteelliseen pohjatyöhön ja kattavaan määrittelyyn.

Heini Karvinen, Riku Turunen

Kun sivusto ei enää vastaa organisaation tavoitteisiin tai kohderyhmien tarpeisiin, vaatii verkkopalvelu kehitystä. Nettisivujen visuaalinen ilme voi näyttää vanhentuneelta, eikä sivusto ehkä toimi asianmukaisesti mobiililaitteilla. Joskus myös julkaisujärjestelmän käyttö voi olla niin hankalaa, että se estää sivuston sisällön pitämisen ajan tasalla. Verkkosivujen tietoturva ja vastaavuus tietosuojavaatimuksiin voivat olla heikentyneellä tasolla.

Jotta verkkosivut saadaan uudistettua tai päivitettyä huolellisesti aikataulussaan, sisältyy prosessiimme yli 10 työvaiheita, taustatutkimuksia, tarkistuspisteitä ja määrittelyjä.

Miten varmistamme, että uusi verkkosivusto on korkea­laatuinen, toimiva ja käyttäjä­lähtöinen?

Viemme projektin läpi ammattitaidolla. Sivuston toteutuksen laatu varmistetaan kokeneella asiantuntijatiimillä, joka toimii saumattomasti yhdessä. Uuden verkkosivuston toteutusprosessi on meillä tarkkaan määritelty. Varmistamme, että asiakkaalle on selvää, mitä heiltä vaaditaan missäkin vaiheessa projektia ja aikataulutamme työn vaiheet läpinäkyvästi.

Keräämme taustatietoa yrityksen liiketoiminnasta, kilpailijoista, toimialasta ja trendeistä. Teemme kyselyitä, useita haastatteluita ja tarkkoja tutkimuksia, jotta saamme yksityiskohtaisen kokonaiskuvan ja käsityksen tarpeista.

Tutkimme, analysoimme ja kokoamme dataa nykytilanteesta. Hakukonenäkyvyyden luvut, käytettävyyden ominaisuudet sekä sisällön toiminnallisuudet kartoitetaan käyttäjien näkökulmasta sekä miten ne palvelevat organisaation tavoitteita.

Määrittelyvaiheessa pohdimme yhdessä asiakkaan kanssa sivuston tavoitteet. Samalla suunnittelemme mitä sisältöä tarvitaan. Mietimme huolellisesti yhdessä asiakkaan kanssa millaisessa roolissa verkkosivusto tulee jatkossa olemaan osana asiakkaan digitaalista viestintää ja palveluja.

Visuaalinen ilme suunnitellaan kokonaisvaltaisten määrittelyiden jälkeen. Värit, kuvatyylit, typografia, muodot ja elementtien sijoittelu antavat asiakkaalle ideaa sivuston ilmeestä. Sivukartan ja rautalankamallin avulla luomme konkreettisia mielikuvia, miltä verkkosivut näyttävät, tuntuvat ja millainen niiden käytettävyys tulee olemaan. Visuaalisuus ja käytettävyys kun kulkevat käsi kädessä. Tällä työvaiheella varmistamme sivuston sujuvan, lopullisen teknisen toteutuksen. Vasta kun klikattava, visuaalinen prototyyppi hyväksytty, on aika edetä palvelun tekniseen toteutukseen.

Tekninen toteutus on kaiken taustalla ja palvelee käyttäjien lisäksi myös sisällön päivittäjiä. Suunnittelemme sisällönhallinnan modulaarisesti. Se varmistaa tulevaisuuden sisältöjen toteuttamisen ilman koodaamista. Tällöin esimerkiksi laskeutumissivujen toteutus onnistuu suunnittelemillamme helppokäyttöisillä sisältömoduleilla. Niitä voi luoda, järjestellä ja poistaa ilman pelkoa sivuston rikkoutumisesta. Uusien moduleiden luominen on kustannustehokasta.

Koulutuksen ja tuen avulla varmistamme, että sisällönsyöttö ja sisällönhallinta on asiakkaalle mahdollisimman helppoa ja tehokasta. Jos sisältöjen luomiseen tai syöttöön kaivataan apua, alan konkarit Ilmeeltä auttavat asiakasta tässäkin.

Sivuston ylläpito ja hostaus Ilmeellä varmistaa sujuvan julkaisun ja nopeat verkkosivut. Käyttämämme palvelinympäristö on pelkästään WordPressille suunniteltu ja optimoitu. Tämä takaa sen, että verkkosivusto latautuu vikkelästi niin kävijöille kuin sisältöjen päivittäjillekin.

Kun kaikki on testattu, tekninen toteutus on valmis ja asiakkaan hyväksymä, varmistamme julkaisupäivän. Verkkosivuston julkaisu sekä sen jatkokehitys kuuluvat olennaisena osana Ilmeen verkkosivuprojekteihin. Myös uuden sivuston markkinointi hoituu sujuvasti kauttamme.

Onnistunut verkkosivuprojekti sisältää aikataulun ja budjetin, jotka pitävät. Meillä myös viestintä asiakkaan kanssa on sujuvaa, sivuston tekninen taso korkea ja käytettävyys kunnossa. Ilmeellä täytämme asiakkaan tavoitteet, tarpeet ja toiveet.