Siirry pääsisältöön
Blogi 5.10.2023

ILMEläiset: Peppi-Lotta Alanen – työ­harjoittelussa rohkeus kasvaa onnistumisien ja osaamisen karttuessa

ILME on vuosien varrella ollut monien luovan alan opiskelijoiden ponnahduslauta ja usein myös ensitutustuminen työelämään mainostoimistossa. Peppi-Lotta Alanen on tänä vuonna suorittanut ILMEen Tampereen toimistossa 6 kuukauden graafisen suunnittelun työharjoittelun. Miten arki mainostoimistossa on yllättänyt, ja mitä harjoittelu on Pepille opettanut?

Asiantuntijahaastattelu

Saskyn Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos Ikatassa kolmatta vuotta graafista suunnittelua opiskeleva Peppi-Lotta on saanut pian päättyvän harjoittelunsa aikana tehdä ILMEellä laidasta laitaan monenlaista. Hän on ollut mukana sekä oppimassa että toteuttamassa aina pienistä taittotöistä suurempiin projektikokonaisuuksiin, esitteistä ja somekuvista TikTok-kuvauksiin. Videollekin Peppi on ehtinyt päästä.

”Olin etukäteen tutustunut ja ottanut selvää useista mahdollisista harjoittelupaikoista Tampereen alueella. Opettajani suositteli ILMEttä minulle, sillä entisiä kouluni kasvatteja on työllistynyt sinne ja ollut työpaikkaan todella tyytyväisiä. Otin rohkeasti yhteyttä ja kysyin harjoittelumahdollisuutta, ja heti tutustumispuhelun päätteeksi löimme lukkoon harjoittelun ajankohdan.”

Uutta arkea ja hyvää tiimihenkeä

Peppi kertoo arkensa muuttuneen, kun päätoimiset opinnot vaihtuivat työpäiviin. Opiskellessa koulutehtäviä tuli tehtyä pitkin päivää, mutta nyt työt keskittyvät tietylle aikavälille ja tekeminen on fokusoituneempaa. Päivät ovat ehkä pidempiä, mutta ne jakautuvat selkeämmin työ- ja vapaa-aikaan. Harjoittelun lopulla Pepillä on jo selkeä ymmärrys, mistä graafisen suunnittelijan työpäivät muodostuvat.

”Onnistumisen tunne on se, mikä tällä alalla ja työssä sytyttää. Niin omat kuin muidenkin onnistumiset innostavat. Hyvässä tiimissä kannustetaan ja osataan iloita myös työystävän menestyksestä. Lisäksi mä tykkään pienestä kiireestä”, lisää Peppi iloisesti.

Peppi tunnetaan tiimissä reippaana ja uteliaana tekijänä, joka ei pelkää tarttua haasteisiin ja on aina uuden edessä positiivinen. Hän kokee myös itse tulleensa hyvin vastaanotetuksi heti alusta alkaen. Peppi on saanut kuulla kuuluvansa jo kalustoon ja olevansa aidosti osa ILMEen tiimiä. Hyvää yhteishenkeä ja kannustavaa ilmapiiriä hän pitääkin äärimmäisen tärkeänä osana harjoittelukokemusta, vaikkakaan sitä ei useimmiten voi harjoittelupaikkaa etsiessä tunnistaakaan varmasti. Valitettavasti harjoittelukokemukset eivät aina ole hyviä, ja yritykseen on hyvä tutustua mahdollisimman perusteellisesti etukäteen esimerkiksi tutustumalla sen referensseihin, sosiaalisen median kanaviin sekä taloustietoihin. Lisäksi harjoittelijan on haastattelussa hyvä selvittää mahdollisimman tarkasti, millaisia tehtäviä harjoittelun aikana pääsee tekemään, ja punnita, onko kyseinen paikka omalle oppimiselle ja urahaaveille hyvä paikka kasvaa.

”Harjoittelun aikana olen vähitellen oppinut luottamaan itseeni ja omaan tekemiseeni ja osaamiseeni. Siihen ovat vaikuttaneet niin onnistumiset työtehtävissä kuin työystäviltä saatu hyvä palautekin. Olen opetellut olemaan armollinen itselleni, ja toisaalta myös vastaanottamaan kehuja. Olen myös ymmärtänyt, että olen vasta urani alussa eikä minun odoteta vielä osaavan kaikkea, mitä alalla esimerkiksi 15 vuotta ollut graafinen suunnittelija osaa. Harjoittelu on sitä varten, että opitaan niiltä, jotka alalla ovat olleet pidempään.”

Tiedonhaluisena tulevaan

Tulevaisuudessa Peppi haaveilee mainostoimistourasta, jolla voisi kehittää itseään ja osaamistaan. Graafinen suunnittelu on kokonaisvaltainen ja laaja ala, ja hän haluaa kehittyä siinä mahdollisimman monipuolisesti kokemuksen ja erilaisten työtehtävien ja asiakkuuksien kautta.

”Jos voisin antaa yhden neuvon graafisen suunnittelun opintoja aloittavalle, kehottaisin hakemaan itsenäisesti mahdollisimman paljon tietoa ja seuraamaan alan trendejä ja kehitystä. Maailma muuttuu nopeasti, ja on tärkeää ymmärtää ja osata soveltaa omaan työhön vaikuttavat megatrendit ja innovaatiot. Ole utelias äläkä koskaan ajattele olevasi valmis.”

Päätin lähteä kokeilemaan, tuntuuko ala omalta ja viekö se mennessään, ja niinhän siinä kävi.

Luova työ on aina kiinnostanut, enkä ennen opintoja edes tiennyt, kuinka laaja graafisen suunnittelun ala on. Olen todella tyytyväinen päätökseeni lähteä opiskelemaan.

Peppi-Lotta Alanen, AD-harjoittelija

Tule osaksi tarinaamme

Kiinnostaako harjoittelu ja ilmeläisyys? Tutustumme mieluusti sekä alan konkareihin että keltanokkiin ja kaikkiin siltä väliltä. Pääasia on, että arvomme ja tekemisemme resonoivat. Laita avoin hakemus osoitteeseen rekry@ilme.fi ja kuullaan pian! Avoimet työpaikkamme löydät täältä.