NBF väläytti tekoälyn universumia
Nordic Business Forum sukelsi tänä vuonna muutoksen maailmaan. Muutoksen suunta on selvä, sillä tekoälyn kehitysaskeleet ovat huimat. Vaikka et ymmärtäisi mitään AI:stä, maailma muuttuu ympärilläsi. NBF 2023 määritteli sen muutokseksi, jota tekoäly dominoi.
Generatiivinen tekoäly alkoi vallata ajatteluita 2017 Googlen syvälle porautuvan white paperin kautta (Attention is All You Need), mutta massojen tietoisuuteen se nousi lähes vuosi sitten marraskuussa. Nyt kaikki isot tech-firmat kehittävät omia tekoälyjään. OpenAI:n kehittämä ChatGPT taitaa olla tunnetuin, muita ovat mm. Microsoftin Bing AI ja Googlen Bard AI.
Viimeaikaisista suurista muutoksista kertoo vastikään tapahtunut Amazonin neljän miljardin investointi Anthropiciin. Kun maailmaa haluamakseen muuttava firma panostaa isosti tekoälyyn, muiden on nostettava AI tarkasteltavien asioiden joukkoon, ettei muutosaalto karkaa liian kauas.
Nordic Business Forumissa tekoälystä maalailtiin hauskan chatbotin kautta kuvaa, ettei Artificial Intelligence vaikuttaisi meihin vielä. Mutta Amy Webbin (futuristi, kirjailija, Future Today Institute) mukaan sen kehitys on valtavaa ja tulevaisuus rajaton. Webb, joka futuristina katselee kristallipalloon, vakuutti internetin muuttavan muotoaan. Lähitulevaisuudessa kaikki asiat kuten sanat, ilmeet ja muodot ovat tietoa, joka voidaan muuttaa dataksi.
Huippututkijan mukaan tekoäly vapauttaa ihmiset perustyöstä, jolloin painopiste siirtyy kokonaisuuksien hallintaan ja visiointiin. Tekoälyn integrointi tekniikkaan vapauttaa tilaa olla. Samaa tyhjää tilaa kaupitteli myös Tim Ferriss (enkelisijoittaja, yrittäjä, podcast-host, kirjailija), joka kehotti kuulijakuntaa täyttämään vapautuvan tilan viisaasti. Ferrissin viesti oli: suunnittele, ole luova ja hyödynnä tahalliset tauot, niin elämänlaatusi voi parantua.
Ihmiset ja tekoäly voivat elää yhteistyötä tehden. Harmonia ja tasapaino, kuten Nicolai Tangen (CEO, Norwegian Pension Fund) selitti, taitaa olla monessa muussakin liiketoiminnan muutokseen liittyvässä asiassa se kaiken ydin. Toki tekoälyyn liittyy myös riskejä ja suoranaisia pelkoja, kuten kaikkeen uuteen. Mikä on eettistä ja vastuullista, miten sitä hallitaan ja millaisia sääntöjä AI tarvitsee. NBF:n huippuluennoitsijoiden mukaan tähän ei vielä ole vastauksia. Lähitulevaisuudesta katse on kuitenkin siirrettävä kauemmaksi – on se sitten AI utopia tai sen aiheuttama harmageddon.
Tässä vaiheessa oma tavoitteeni on ymmärtää millainen silta tekoälyn ja ihmisen välille rakennetaan. Itse toivon, että tekoälyä kehitetään käyttäjäkeskeiseksi, ihmisiä ymmärtäväksi, intuitiiviseksi avuksi. Toivelistalla olisi myös luottamus eli tekoälyn hallittavuus. Tässä vaiheessa AI:llä on lähinnä hauska luoda hullunkurisia kuvia tai kummallisia tekstejä. Olen samaa mieltä Mikko Hyppösen (CRO, WithSecure) kanssa, että tärkeintä on mukautua muutokseen, eikä jäädä kelkasta.
NBF 2023 alleviivasi, miten tekoälytekniikoiden merkitys kasvaa jatkossa. Se voi synnyttää innovaatioita, joita kukaan ei vielä osaa edes käsittää. Pidän siksi AI:n korvan takana ja kuulostelen sen kehittymistä. Amy Webbin sanoin, tekoälyn tulevaisuus on vielä avoin, emmekä tiedä minne se vie. Mutta mahdollisuuksia sillä tiellä on universumin verran.
Mahdollisuuksia tekoälyn tiellä on universumin verran.
NBF 2023 alleviivasi, miten tekoälytekniikoiden merkitys kasvaa jatkossa. Se voi synnyttää innovaatioita, joita kukaan ei vielä osaa edes käsittää.
Katja Palomäki, viestintästrategi