Yksisarvinen eteisessä

Hanna Jokinen

Yksisarvinen eteisessä

Tampereen-yksikkömme entisessä toimitilassa eteisen parasta antia oli liitutaulu, johon kirjoitimme asiakkaidemme ja muiden vierailijoidemme nimet tervetulotoivotusten kera. Oli kiva katsoa, keitä päivien aikana oli tulossa kylään. Muutenkin meillä oli toimistolla kaikki ulkoisesti todella hyvin: uudet Macit, puhelimet ja sähköpöydät, hedelmät, kahvit ja Veiströmin teetä. Moni asia kuitenkin häiritsi tekemistä sekä mieltä, ja oma ristiretkeni onkin kuluvana vuonna suuntautunut uusien toimitilojen löytämiseen.

Vuosi sitten istuimme toimarimme Joonan kanssa Leidenschaftilla ja kävimme läpi Liekki-mittauksen tuloksia. Kuulimme, mikä on meidän tyypeille merkityksellistä sekä heitä työssä ja elämässä ylipäänsä motivoivista asioista. Meillä Ilmeessä työntekijät ovat ja ovat aina olleet se merkityksellisin asia. Uskomme (ihan oikeesti), että jos meillä on onnellisia työntekijöitä, se tarkoittaa myös parempaa bisnestä meille ja asiakkaillemme. Ja näin se onkin, myös viivan alla. Mitä korkeampi työtyytyväisyys, sitä parempaa liiketulosta olemme tehneet.

Kilpailijoiden kanssa saman katon alle?

Vuosi sitten istuin myös viiden kilpailijamme kanssa samassa pöydässä ja plänäsimme alan tulevaisuutta ja tiiviimpää yhteistä tekemistä, jopa yhteisiä tiloja. Näiden kohtaamisten jälkeen olemme Ilmeessä jumpanneet omaa strategiaamme, kirjanneet ylös monia asioita ja muuttaneet vielä useampia. Verkostomainen tekeminen ja syvät suhteet kumppaneihin ja niin sanottuihin kilpailijoihin ovat strategiamme ytimessä.

Saarnaan asiakkaillemme, että strategian pitää olla konkreettinen ja arjessa elettävä sekä toteutuva. Ei vain sarja toiveita mahdollisimman ympäripyöreästi kirjoitettuna, ettei kukaan nyt vaan ajattele, että jotain oikeasti isommin muuttuisi, saati itse pitäisi tarttua johonkin. Idolini, kollegani Tommi Laihon sanoin: ”Yrityksessä tiedetään, mikä siellä on päin persettä ja miksi.” Huomasin, että meillä tilat olivat eniten päin persettä. Monien isojenkin linjojen ongelmat päätyivät Tampereen ilmeläisten sekä itseni mielestä juurisyiltään tiloihin ja niiden toimimattomuuteen.

Muutto on mahdollisuus

Siispä päätimme muuttaa! Muuttaa paikkaan, jossa voimme paremmin tiimiytyä, keskittyä, luoda ja ottaa asiakkaat oikeasti osaksi meidän tiimiä. Kävimme katsomassa kymmeniä tiloja, mutta toiveemme osoittautuivat vaikeiksi toteuttaa. Lopulta luottotyyppimme Kaitsu Varmalta löysi meille uuden kodin: muutimme reilut 200 metriä lähemmäs Tammerkoskea.

Olemme olleet pian kolme viikkoa uudessa toimistokodissamme. Jo ensimmäisenä päivänä tuntui ihan erilaiselta. Ydintiimit työskentelevät omissa tiloissaan, ja yhteisissä tiloissa on paljon tilaa kohtaamisille, koulutuksille sekä yhdessä tekemiselle. Meillä on myös tilaa kumppaneillemme olla läsnä meidän ja asiakkaittemme arjessa – eka tyyppi on jo muuttanut sisään: tuottaja, roolittaja Fanny Heinonen, ja lisää tulee vuodenvaihteen jälkeen.

Kohti alati parempaa kulttuuria

En voi sanoa, että ristiretki olisi ollut ihan helppo, mutta se kannatti. Halusimme muuttaa nykytodellisuutta, kulttuuriamme ja ehkä jopa vähän toimialaamme. Ja uskon, että olemme jo nyt onnistuneet.

Niin, ja se yksisarvinen… Eräs ensi kertaa meillä vieraillut asiakas kysyi, miksi meillä on melko lailla luonnollisen kokoinen yksisarvinen eteisessä. Siksi, että meidän työmme on usein kaivaa esiin niitä taianomaisia asioita, joita asiakkaamme eivät itsessään näe, mutta jotka ovat siellä. Siksi, että yksisarviset ovat voimakkaita, myyttisiä tarinankertojia ja siksi, että joskus jokainen tarvitsee hetkeksi ratsun, jolla voi ratsastaa kohti auringonlaskua ja sitten taas kohti auringonnousua.

Haasteita, joita ratkaisemme tilaratkaisulla:

  • Keskittyminen
  • Luovuuden aktivointi
  • Tilat vetäytyä tai olla läsnä
  • Kohtaamisten mahdollistaminen
  • Kumppaniverkoston tuominen osaksi yhteisöä
  • Prosessien käyttäminen työssä
  • Mahdollisuus isomman joukon yhdessä tekemiseen
  • Koulutusten järjestäminen omissa tiloissa
  • Into, rakkaus ja hyvä meininki

Jenni Lehterikorpi
yksikönjohtaja, Tampere
050 541 2928
jenni.lehterikorpi@ilme.fi