Yksinäinen pakkoetätyössä – miten toimia?
Siiri Salo

Ihan ensimmäiseksi sanon: ei tarvitse saada kaikkia tehoja irti.
Korona ja sen leviäminen on kammottava tilanne maailmanlaajuisesti, mutta ihan yhtä kammottava se on yksilöille. Kaikki me kohtaamme haasteen eri tavoin ja katsomme sitä erilaisista kulmista – toiselle etätyö on unelma, toisella taaperot kiljuu korvan juuressa ja videopalaverin taustalta kuuluu joka toinen kerta hentoinen ”pyyhkimään”-huuto.
Olet varmasti lukenut jo 50 postausta siitä, kuinka suomalainen työn tekeminen muuttuu, etätöistä tulee uusi normaali ja että täältä saat parhaat viisi vinkkiä etätöihin. Samaan aikaan mietit yksinäisyydessäsi, että huutelisipa edes postinjakaja luukusta niin saisi jotain seuraa ja katselet teksti-tv:stä että vieläkö niitä vanhan koulun linjoja on olemassa.
Tämän ei ole tarkoitus olla yksi niistä postauksista vaan ihan vaan henkinen tuki. Et ole yksin.
Valitettavasti minulle ei ole suotu meriittejä kertoa, miten saat kaikki tehot irti, mutta yksinasuvana sinkkuna voin antaa parhaat kahden viikon eristyksen jalostamat neuvot etätyöhön ja siihen, miten selviytyä yksinäisyydestä ja saada töitä tehtyä.
- Kirjoita joka aamu lista siitä, mitä haluaisit saavuttaa päivän aikana. Kirjaa, mitkä asiat on pakko tehdä ja mitkä on nice-to-have. Tekemällä listasta nätin, esimerkiksi bullet journal -tyyliin, saat samalla mindfullness-harjoitteen.
- Käytä pomodoro-tekniikkaa. Tekniikan idea on, että työskennellään yhtäjaksoisesti 20 minuuttia yhden asian parissa ilman häiriöitä. Tämän jälkeen pidetään 5 minuutin tauko. Neljän 20 minuutin rupeaman jälkeen pidetään pidempi tauko (15-30 min), jonka aikana poistutaan työpisteeltä.
- Tee yhteistyötä yhdessä muokattavilla docseilla. On kiva katsella kun ”nimetön kirahvi” kirjoittelee paperille samoja ideoita, mitä itsekin olet pyöritellyt.
- Laita huulipunaa. Jos et käytä, laita jotain korvaavaa. Pistä tukka minttiin, pikkutakki päälle tai kivat korvikset korviin.
- Mieti mistä voit säästää, siltä varalta ett YT:t iskee. Kuitenkin niin, ettei elämänlaatua tarvitse juurikaan laskea.
- Kerro työkavereille säännöllisesti, mitä teet ja kysy heiltä mitä he tekevät ja voitko auttaa jotenkin.
- Tee töitä juuri siinä paikassa, missä on mukavaa sillä hetkellä. Mutta muista vaihtaa paikkaa välillä.
- Pidä palaverit ulkona, jos sinun ei tarvitse ottaa muistiinpanoja. Metsässä käveleminen on koronan aikaankin sallittua (tietyin rajoittein), joten miksipä et hoitaisi etäpalaveria kaverin korvaan huohottaen. (Ei silleen.)
- Nämä ovat vinkkejä. En ota vastuuta siitä a) käytänkö näitä itse tai b) toimivatko nämä kaikille. Toivon, että selviämme tästä yhdessä vinkeillä tai ilman.
Ps. pysy kotona.