Rohkea pyytää apua

Elina Vahtera

Rohkea pyytää apua

Viime viikon suurin puheenaihe oli valtiovarainministeri Katri Kulmunin eroaminen tehtävästä. Eroa edelsi kohu esiintymisvalmennuksesta, jota Kulmuni sai ulkopuoliselta konsultilta. Valmennusta hän sai, koska tunnisti omat heikkoutensa.

Oliko esiintymisvalmennus valtiovarainministerin tehtävän eroon johtava virhe? Mielestäni ei ollut. On hyvä osata tunnistaa omat ongelmat ja heikkoudet. Rohkea pyytää niihin apua. Vaikka organisaatiossa on sisällä osaavia asiantuntijoita, näkee ulkopuolinen asiat eri tavalla ja pystyy tuomaan kehityskohteita eri näkökulmista. Valmennus oli perusteltu päätös, ottamatta kuitenkaan kantaa hintaan tai palveluntarjoajaan.

Älä kätkeydy luonteenpiirteen taakse

Erokohun innoittamana keskustelimme viime viikolla kotona luonteenpiirteistä ja niiden muokkaamisesta. Keskustelu päättyi kommenttiin ”En ole hyvä puhumaan asioista julkisesti, koska olen sen luonteinen”. Tästä pääsemme väittämääni: väitän, että on mahdollista päästä tietyistä luonteenpiirteistä pois.

On helppo kätkeä omat heikkoudet luonteenpiirteiden nojalla. Näin ei silti pidä tehdä. Ujon ihmisen ei pidä kätkeytyä ujouden taakse, vaan harjoitella siitä yli. Samoin räväkän ja menevän ihmisen on hyvä harjoitella rauhoittumista. Harjoittelulla voi yhdistää luonteenpiirteet ja uudet ominaistaidot niin, että kokonaisuus näyttää edelleen juuri sinulta. Tarkoitus ei ole häivyttää persoonaasi vaan tuoda se esiin vahvuutena ja nostattaa itsetuntoasi.

Viestintä vaatii harjoittelua

Viestintä on vaikea laji, jota lähes jokainen kuitenkin tarvitsee työssään. On tutkittu, että johtajien yksi tärkeimmistä taidoista on juuri viestintä. Tätä ajatusta ei helpota professori Osmo A. Wiion ensimmäinen laki, jonka mukaan viestintä yleensä epäonnistuu, paitsi sattumalta. Viestinnän sudenkuopat voi kuitenkin välttää harjoittelulla – ja tulla siinä mestariksi.

On siis edelleen ihan ok pyytää apua, jotta opit uutta. Oli se sitten esiintymisessä, kirjoittamisessa, uusien järjestelmien käyttöönotossa, sosiaalisen median kanavien käytössä tai valokuvaamisessa. Uusia tilanteita tulee jokaiselle eteen. Tällöin on rohkeutta tunnistaa omat heikkoudet ja pyytää apua. Ulkopuolinen konsultti on silloin kultaakin kalliimpi.

Harjoitellaanko yhdessä viestinnän mestareiksi?