Pillistä kiinni!
Jani Kinnunen

Muovittomuus on parhaillaan yksi trendaavimmista aiheista maailmassa. Kuvat jättimäisistä roskalautoista merissä, muoviin takertuneista kilpikonnista ja kuolleista valaista aiheuttivat viime vuonna varsin nopean vastareaktion sosiaalisessa mediassa.
Helpot irtopisteet
Tänä vuonna olemme lukeneet jo useista ratkaisuista muovista eroonpääsemiseksi. Jokainen niistä leviää vauhdilla somessa. Yritykset ovatkin huomanneet aikaisen reagoinnin hyödyt viestinnässään. On helppoa heittää kehiin uutinen esim. muovipilleistä luopumisesta muutaman vuoden sisään. Siten yritys saa aikalisän sosiaaliselta paineelta muuttaa toimintatapojaan ja kerää irtopisteet trendaavasta aiheesta. Vuosi myöhemmin yleinen paine olisi tehnyt jätistä jo pahiksen, kun nyt päästiin näyttäytymään hyviksenä. Itseäni huvittaa pillien ympärille kertynyt huomio, vaikka ymmärränkin sitä. Ne ovat helppo yksittäinen elementti, jonka käyttö on usein turhaa. Niistä luopuminen ei ratkaise mitään, mutta on sentään alku väistämättömälle, isommalle muutokselle.
Pitkäkestoiset lupaukset
Toivon ja odotan suuren yleisön painetta vaatia yrityksiltä enemmän muovista luopumista. Sen aika lienee ensi vuonna, kun tuotekehityksen myötä on tarjolla on yhä useampia korvaavia materiaaleja. Hiukan isompaa muutosta ehti lupailla jo Lidl, joka kertoi vähentävänsä omien merkkiensä tuotteissa muovin määrää viidenneksellä vuoteen 2025. Turkasen hidasta. Kertakäyttöiset muoviset tuotteet sentään häipyvät vuoden 2019 aikana. Viesti saatiin kuitenkin hyvin perille eikä yleisö liiemmin muista yksityiskohtia viidenneksestä ja seitsemästä vuodesta. Tällä viikolla Lidl kannatteli aatetta ilmassa muovipussittomalla päivällä. Mäkkärikin uutisoi pilleistä luopumisesta isosti, mutta vähemmän siitä, että luopuminen toteutetaan vain muutamissa Euroopan maissa. Pienemmälle huomiolle jäi yrityksen tavoitteet hiilijalanjäljen pienentämiseksi kolmanneksella vuoteen 2030 mennessä. Muovia voi vähentää myös oivalluksilla. Carlsberg julkisti juuri hämmentävän yksinkertaisen ratkaisun six pack -pakkauksen muovin vähentämiseksi 70 prosentilla liimaamalla tölkit yhteen. Pelkästään LinkedInissä jakamaani videota liki muovittomasta six packista katsottiin 83 000 kertaa ja tykättiin 1800 kertaa. Kiinnostusta löytyy valtavasti.
Luovempia ja isompia ratkaisuja
Muovittomuus tarjoaa huikeita mahdollisuuksia viestintävoittoihin. Luovuutta ei ole vielä käytetty. Somessa on pyörinyt jo puoli vuotta kuvaa lontoolaisesta ja amsterdamilaisesta kaupoista, joissa on oma muoviton osastonsa. Katsojia on kertynyt pelkästään yhdelle videolle kymmenen miljoonaa. Berliinissä toimii zero waste -henkinen ruokakauppa. Missä viipyvät Keskon ja S-ryhmän ratkaisut? Syksyllä esiteltävä pilotti muovittomasta ruokaosastosta esim. S-ryhmän uudistamassa Stockan Herkussa olisi hieno veto. Toisaalta, kauppajätit voisivat keksiä monenlaisia muovittomia ratkaisuja toimintoihinsa. Jokaisesta mainitseminen vaikka pelkästään kaupan sisällä pienellä lapulla parantaisi asiakaskokemusta paremmalla omallatunnolla. Voisiko tarjolla olla pelkkiä paperikasseja ja -pusseja? Voisiko take away -rasiat olla muuta kuin muovia? Voisiko oman kauppakassin käytöstä tarjota 0,5 % alennuksen ostoksista? Voisiko neuvotteluvoimaa käyttää tuottajiin muovin vähentämiseksi? Mahtuisiko markkinoille kestävän kehityksen Pirkka-perhe?
Ensi vuonna nähtäneenkin muovittomien lanseerausten esiinmarssi.
Uudet mahdollisuudet
Pakkausteollisuuden tuotekehityksessä on täysi hööki päällä. Suomen onneksi puu on yksi hyvä vaihtoehto muovin korvaajaksi. Ensimmäisen suuremman nykäyksen teki Fazer ottaessaan suomalaisen Sulapacin kumppanikseen kestävän kehityksen pakkaustoimittajaksi. Toisella kotimaisella toimijalla, Welmu International Oy:llä, on myös sellupohjaiset pakkausmateriaalinsa jalostuksen loppumetreillä. Ensi vuonna nähtäneenkin muovittomien lanseerausten esiinmarssi. Suomalaisuus, puu ja muovittomuus on voittava kombo.
Muovitonta palvelua?
Pitäisikö muovittomuudelle lanseerata oma lätkänsä pakkauksiin kuten luomulla ja kotimaisuudella on? Kuluttaja huomaisi seikan helpommin. Vai mennäänkö ”Intel inside” -hengessä esim. ”Covered by Sulapac”? Miten B2B-yritykset voisivat siirtyä muovittomuuteen ja kertoa siitä? Palveluiden myyjillä se olisi tavallaan helpointa, mutta en ole nähnyt kenenkään vielä hyppäävän sen ratsun selkään. Logistiikka-alalla muovittomuus olisi huikea teko. Muoviton tietokone, televisio, kaukosäädin, stereot yms. olisivat myös suuri mahdollisuus löytää uusi asiakassegmentti. Sama urheiluvälineissä.
Tilaisuus on nyt.
Muovivastaisuus nousi somessa esiin voimalla ja nytkäytti reaalimaailman kehityksen hurjaan vauhtiin. Kun vaihtoehtoja alkaa ilmestyä, on jokaisen meistä muovilautoista kauhistuneista aika lunastaa toiveemme arjen pienillä valinnoilla. Markkinoijien vastuulle jää mahdollisuuksista viestiminen ja kuluttajan ohjaaminen niiden ääreen. Juuri nyt on loistava hetki tehdä poikkeuksen menestyksellistä viestintää samalla edesauttaen maailman puhdistumista lisäroskasta.
Maailma tarjoaa kaiken aikaa vastaavia puheenaiheita, joihin voi tarttua, mukauttaa toimintatapoja ja hioa viestintää.
Muovittomuus on hyvä esimerkki näkyvyydestä ja viestinnästä trendaavan asian ympärillä. Maailma tarjoaa kaiken aikaa vastaavia puheenaiheita, joihin voi tarttua, mukauttaa toimintatapoja ja hioa viestintää. Olennaista on kuitenkin luontevuus. Päälleliimatut teesit huomataan herkästi. Meillä Ilmeessä on silmät ja korvat aina auki sekä valmius auttaa kaikissa viestinnällisissä haasteissa ja yllättävissäkin mahdollisuuksissa.