Menesty somessa – älä feikkaa, ole ihmiselle ihminen
Ronja Hautamäki

Onnistunut markkinointi sosiaalisessa mediassa vaatii suunnitelmallisuutta. On hyvä määritellä ketä ja mitä halutaan tavoitella, miten, missä, milloin… ja niin edelleen. Markkinointia on hyvä myös automatisoida – voidaan esimerkiksi käyttää erilaisia ajastustyökaluja ja säästää näin rutkasti aikaa muille asioille. Kun markkinoinnin onnistumista vielä mitataan ja analysoidaan, voidaan sitä tehostaa entisestään ja hyödyt sen kuin kasvavat.
Mutta kyllä, tässäkin voidaan mennä – ja usein myös mennään – liian pitkälle. Markkinointi nähdään helposti pelkkinä numeroina: tykkäyksinä, näyttökertoina ja klikkauksina. Mitä enemmän niitä tulee, sitä paremmin ollaan onnistuttu. Lopulta lakataan välittämästä, mistä ja miten ne kerätään – kunhan niitä tulee, ja paljon. Tämä tietää automaattisesti menestystä.
Mutta ei, eihän se oikeasti ihan niin mene. Kaiken tehostamisen, automatisoinnin, mittaamisen ja jatkuvan kehittämisen lomassa saatetaan unohtaa olla ihmisille ihmisiä. Sillä toimitaan sitten henkilönä tai yrityksenä, tekijät ovat ihmisiä siinä missä asiakaskin – ja tämä haluaa nähdä, kuka tuotteen tai palvelun takana seisoo, mikä tätä motivoi ja mitä tämä voi hänelle antaa.
Luvut nekin merkitsevät, totta kai, mutta tärkeintä on olla katkaisematta sitä kuuluisaa kultaista lankaa. Asiakkaalla on jokin inhimillinen tarve, johon hän kaipaa myös inhimillistä ratkaisua. Sosiaalisessa mediassa kaiken muun edelle pitäisi mennä aitous ja vuorovaikutus asiakkaan kanssa, keskustelu. Näin kummatkin oppivat tuntemaan toisensa aivan eri tavalla. Näin syntyy pitkiä suhteita, joista kaikki hyötyvät.
”Laatu on se, joka antaa yritykselle sielun.”
Aktiivisuus somessa on yritykselle äärimmäisen hyödyllistä, mutta laadun on aina tultava ensin. On parempi omata 5 000 aktiivista ja ostavaa kuin 100 000 muuten vain mukana roikkuvaa ja sitoutumatonta seuraajaa. Laatu on se, joka antaa yritykselle sielun. Määrä on se, joka auttaa tuon sielun välittämisessä potentiaalisille asiakkaille.
Ja tuottaakseen laatua on mentävä rohkeasti pintaa syvemmälle – niin somessa kuin… no, kaikkialla. Jos yrityksen kanavat pursuavat pelkkiä hiottuja mainoskuvia ja valkoisina hohtavia hammasrivejä, sen todellinen luonne jää arvoitukseksi. Paljon parempi idea on näyttää todellinen luonteensa ja osoittaa, miksi on olemassa juuri asiakasta varten.
Esimerkkinä voisin nostaa tietokirjailija/kouluttaja/yrittäjä Katleena Kortesuon, joka on suoranainen someguru. Hän on rohkeasti oma itsensä ja tuo somessa omintakeisella huumorillaan höystettynä esiin niin vahvuutensa kuin heikkoutensakin, ja ihmiset rakastavat häntä tämän vuoksi. Kortesuon imago asiantuntijana ei tällaisesta lähestymistavasta kärsi – päinvastoin.
Samat periaatteet toimivat myös yritysten brändäyksessä. Kuten todettu, kaiken takana on aina ihminen. Jos haluaa menestystä, on uskallettava hankkiutua puunatusta, teennäisestä ulkokuoresta eroon ja astua esiin omalla, uniikilla persoonallaan.