Jugurttipurkillinen luovuutta

Antti Toivanen

Jugurttipurkillinen luovuutta

Pari vuotta sitten seisoin aamulla kaupassa väsyneenä ja tuijotin edessäni avautuvaa jugurttihyllyä. Uniset silmäni hakivat kohteekseen Hedelmäpommia, jonka nappaisin mukaan välipalaksi töihin. Jos Hedelmäpommi olisi ollut loppu, olisin voinut tyytyä banaaniseen tai mustikkaiseen versioon. Sillä hetkellä jokin aivoissani kuitenkin heräsi hetkeksi ja kiinnitin huomioni kokonaisuuteen – erilaisia jugurtteja ja rahkoja oli marketissa kymmeniä hyllymetrejä.

Aloin pohtia miksi melkein joka päivä päädyn valitsemaan saman jugurtin kaupasta vaikka valittavana olisi kymmeniä tai satoja muita vaihtoehtoja. Hommassahan ei ollut mitään järkeä – miksi toimin näin? Sillä hetkellä päätin, että valitsen jatkossa aina erilaisen jugurtin kaupasta, jos sellaisen löydän.

Seuraavien viikkojen ja kuukausien aikana jugurttien makumaailmat avautuivat minulle aivan uudella tavalla. Odotin innolla kauppaan pääsyä ja uusien löytöjen tekemistä. Toiset maut osoittautuivat herkullisiksi ja toiset saivat makunystyräni puolustustilaan. Välillä laajensin reviiriä jugurteista rahkoihin ja vanukkaisiin. Kokemus oli silmiä avaava.

Tajusin kokeilun aikana, että teemme elämässämme joka päivä paljon valintoja, joita emme ajattele valintoina. Menemme eteenpäin samaa rataa kuin ennenkin ja annamme autopilotin hoitaa rutiinit. Monessa asiassa tämä on varmasti hyvää ja tarpeellista, mutta luovuuden kannalta todella huonoa. Luovuus syntyy monesti erilaisista valinnoista ja niiden huomaamisesta sekä erilaisten asioiden synnyttämistä kokemuksista.

Kun aktiivisesti pysähtyy tekemään pieniäkin erilaisia valintoja arjen keskellä, aivot automaattisesti virittyvät pikku hiljaa tilaan, jossa kaikista valinnoista tulee tietoisemmaksi. Asioiden kyseenalaistamisesta ja uudelleen ajattelemisesta tulee arkipäiväisempää. Rohkeus tarttua uusiin haasteisiin paranee ja monet asiat saattavat näyttää itsestään aivan uusia puolia. Maailmassa näkee enemmän mahdollisuuksia – harmaa muuttuu värilliseksi.

Pysähdy hetkeksi ajattelemaan, mikä voisi olla sinun jugurttipurkkisi. Minkä pienen asian elämässäsi voisit tehdä joka päivä hieman eri tavalla? Onko se työmatkan käveleminen hieman eri reittiä, eri lounaspaikan valinta tai vaikka uuden musiikkikappaleen kuunteleminen? Jokin asia, jonka valitset itse tehdä eri tavalla. Pienillä valinnoilla voi olla suuri merkitys luovuuteen.

Kokeilin itse eilen harjata hampaat eri kädellä kuin yleensä. Oli hankalaa, mutta palkitsevaa. Haastan sinut kokeilemaan samaa illalla!